DOĞAL GAZ YETKİLİ FİRMA NE DEMEK?
- yantekmuhendislik
- 5 Tem 2018
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 6 Tem 2018
Doğal gaz dönüşümünü yapan firmadan memnun kalmadım? Aylarca gazım açılmadı, eksik veya yarım iş yapıldı, kime şikayet edeceğim? Hepsi mi böyle? Nedir bunları ayıran?Bu gibi sözleri evlerine doğal gaz dönüşümü yaptıranlardan çok duydunuz veya bizzat başınıza gelmiştir.
İşte firmaları birbirinden ayıran YETKİ SERTİFİKA'sıdır. Doğal gaz işi bir "MÜHENDİSLİK" işidir öncelikle bu kesin olarak bilinmelidir. Yetkili doğal gaz firmaları yaptıkları işlerden, gönderdikleri projelerden bilfiil 2 yıl sorumludur. Bu yüzden bütün projelerini EPDK'nın şartnamelerine bağlı olarak yaparlar. Bu yazıda yetki sertifikası nedir? Yetkili firma nedir? Bu çok konuşulan ama insanların tam olarak bilmediği konuyu ayrıntılı anlatacağım.

Doğal gaz dağıtım şirketleri ( Adana için Aksa gaz ), evlere veya iş yerlerine doğal gaz dönüşümü yapmak isteyen firmalara yetki sertifikası verir. Bu sertifika, firmanın doğal gaz dönüşümü yapmasına,proje göndermesine ve gaz açımına yetkin olduğunu ve bunu sağlayacak prosedürleri yerine getirdiğini anlatır. Doğal gaz şirketleri bu sertifikayı almak isteyen firmalardan bazı yetkinlikler talep ederler. Bunlar kısaca;
- Firma sahibi makine mühendisi olmalı veya makine mühendisi istihdam etmeli
- İstihdam ettiği makine mühendisi 2 adet doğal gaz dönüşümü yetki sertifikasını almış olmalı (mak.müh. odasından veya gazmer'den sınavla alınır.)
-Firma bir adet argon kaynakçısı ve bir adet pprc boru kaynakçısı ( bilinen adıyla " su tesisatçısı" istihdam etmeli
- Bu kaynakçılar da sınavla alınan 3 adet yetki belgeli olmalı vs. (gazmer'den sınavla alınır.)
İşte bir doğal gaz işi yapmak isteyen firma bu prosedürleri yerine getirmelidir ve ancak bu şekilde yetki sertifikası almaya hak kazanır. Ve bu sertifika alındıktan sonra yaptığı her işten 2 yıl boyunca bilfiil sorumlu tutulurlar.
Bu yetki sertifikasıyla; doğal gaz dönüşü,uygulama,bakım-onarım,proje gönderme ve gaz açma yetkisini dağıtım firmasından alır. Şartnameye göre yetki sertifikası olmayan firma doğal gaz işi YAPAMAZ.
Ama günümüzde tabi durum böyle değil. Taşeron olarak, yetki sertifikası olmadığı halde doğal gaz firması açıp bu işi yapan firma sayısı çok fazla. Burada durum şöyle işliyor; taşeron firma müşteriden işi alır ve yapar ancak proje göndermesi ve gazı açması için yetkisi olan bir firmaya veya mühendise gider ve projesini gönderip gazını açması için onunla anlaşır. Aslında bu şekilde müşteriler evlerine doğal gaz dönüşümü yaptırmak için araya aracı koymuş olurlar ve bu da proje gönderim sürelerinin uzamasına dolayısıyla gaz açımı sürelerini uzamasına neden olur. Bunun yanında; yetkili olmayan bir taşeron firma şartnameleri bilmediği için yanlış veya eksik iş yapılmasına, hatalı iş olduğundan dolayı gazın açılmamasına, projenin tekrar gönderilmesine ve hatta evde tekrar tadilat yapma durumu gibi olumsuzlukların oluşmasına neden olabilir.
Doğal gaz işi bir mühendislik işidir ve doğru,güvenli,sürdürülebilir bir uygulama için kesinlikle yetki sertifikası bulunan firmalara yaptırılmalıdır.
Doğal gaz dağıtım şirketleri ( dediğim gibi Adana için Aksa gaz ), müşterilerin hangi firma yetkili hangisi yetkisiz bilmediği için, her firmaya bir yetki kodu verir ve kendi internet sitelerine yetkili firmaların listelerini koyarlar. Hatta müşteriler yaptıkları işte hata veya yanlış yapan,müşteriyi mağdur eden sertifikalı firmayı dağıtım şirketine şikayet dahi edebilirler.( Tabi bu şikayet durumu taşeron firmada işlemez çünkü bir kayıt ve sorumluluk almamışlardır). Müşteriler doğal gaz dönüşümü işini bir firmaya vermeden önce muhakkak buradan kontrol etmeleri veya dağıtım şirketinden firmanın yetki olup olmadığını sorgulamalıdırlar.
O yüzden, evinize doğal gaz dönüşümü yaptırmadan önce bu gibi detayları muhakkak araştırmalı ve işinizi prosedürlere uygun firmalara vermeye özen göstermelisiniz.
Comments